2008. április 28., hétfő

Flexclipse 0.1.2 @ googlecode

A flexclipse kódját átmozgattam az otthoni svn-ből a googlecode-ra, és megvan az első tag (0.1.2) is azóta. Ha akad időm ma este, össze ütök egy kis howto-t hozzá. Azok vannak benne amiket eddig felsoroltam, még estére talán ad valami támogatást a skinezéshez (CSS) is.

Meg keresek még helyet update site-nak...

2008. április 25., péntek

Flexclipse még mindig...

Tegnap este még maradt időm két dologra a Flexclipse prototype projectben:
  1. Belerúgtam egyet a project icon decoratorba. Most a flex projecteken gyönyörű (soha ilyen szépet nem rajzoltam) ikon ragyog.
  2. Összekötöttem a flex compiler progressmonitorát az eclipse progressmonitorával. Hát értelmes eredményt nem sikerült ezen a téren látni, még utánna kell nézzek hogy vajon jó hívásokat küldök az eclipse felé.
Ennyi ami késznek mondható most. További félkészületek:
  1. Átbogarásztam az ASDT-t és próbáltam kitalálni hogy hogyan tudok belőle kiszedni valami hasznosat.
  2. Megcsináltam az Outline adaptert a ASDT-hez, legalábbis a dummy implementációt. Most frankón nem látszik az egészben semmi.
  3. Elkezdtam utánnanézni az XML editornak. Alapvetően ez az egész csak XML, az lenne frankó, ha egy XML editor kiterjesztésével tudnám az egészet hajtani.
  4. Leszedtem a spring IDE forráskódját, hátha abból megvilágosulok az XML editorokkal kapcsolatban. A spring IDE tényleg frankó módon tudja editálni a context XML-eket. Van benne code completion is, hiba highlight, szóval a lehető legjobb dolog ihlet beszerzésére.
Ennyi. Ezek még lassan befutnak, aztán meglátjuk...

2008. április 22., kedd

Flexclipse helyzet

Nagyon elment az idő sajnos minden mással, de most sikerült egy kicsit összeszednem annyi szabadidőt, hogy kicsit kipofoztam pár hibát a Flex 3 eclipse pluginben (amit időközben elneveztem Flexclipse-nek).
Átkalapáltam a compiler api hívásait, így egy tetszőleges file módsítása után kb 1 - 5 másodperc alatt generálódik ki a SWF. Hmm, hát közelébe sem ér sajnos a java compiler sebességének, de nem annyira sok mint mavennel lefordítani. Most már a hibák is korrekt helyen jelennek meg a fileokon és persze a Problems nézetben is.

Most az jön ezen a szálon, hogy az elhagyott ASDT-ből kiguberált kódot beleépítem, és akkor a mx:Script tageken belül lesz actionscript szinezés és code completion.
Szükség lesz majd idővel egy libraries properties oldalra is, ahol be lehet kattintani a SWC függőségeket.
Meg ki kellene kutatnom azt is hogy milyen formában lehetne publikálni a meglévő kódot.

Ezek a TODO listák olyanok sajnos, hogy csak nyúlnak, mint a régi jó "elszánt vércsiga vs gonosz manó" analízispéldában a kötél. Inkáb taszkot váltok, hátha úgy elmúlik.

2008. április 15., kedd

BeanPostProcessor reggelire

Reggel kicsit fájt a torkom meg álmos is voltam, ezért a szokásos edzés helyett megírtam a JNDI-s beanpostprocessor ötletemet amit egy múltheti postomban felvázoltam.
Ki is tettem a forrást és a jar filet a JHacks.hu-ra, ide írok egy használati útmutatót is. Elég rövid lesz :) Nagyon kicsi az egész, alig pár sor és még különösebben tesztelve sem volt, a unit tesztet leszámítva.

Most ezen a szálon az következik hogy kipróbálom pár alkalmazás szerverrel, hogy mennyire handy valójában ezt kezelni, beleintegrálom pár webappomba, aztán meglátjuk.

2008. április 14., hétfő

Paypal takarítás

Pár hete eszembejutott, hogy megszabadulhatnék a paypal accountomtól, nem vagyok az a vásárolgatós típus, főleg nem ha American Express kártya áll az egész mögött. Szóval bejelentkeztem PayPal-ékhoz és az account törlésre olyan felszólításokat kaptam, hogy elöbb küldjem el nekik a közüzemi számláim és az útlevelem másolatát. Csak aztán lehet lezárni az accot. Kifejezetten nem akartam ilyesmit csinálni.
Boszankodtam rajta, de ezekkel a dolgokkal már nem akartam terelni amúgy sem túl felhőtlen kapcsolatomat a céggel, ideiglenesen ennyiben hagytam, míg ma reggel ezt kaptam tőlük:
Dear Ügyfelünk,

As part of our security measures, we regularly screen activity in the PayPal system. We recently contacted you after noticing an issue on your account.

We requested information from you for the following reason:

Our system detected unusual charges to a credit card linked to your PayPal account.

Case ID Number: PP-123-456-789

This is a reminder to log in to PayPal as soon as possible.

Be sure to log in securely by opening a new browser window and typing the PayPal URL. Once you log in, you will be provided with steps to restore your account access. We appreciate your understanding as we work to ensure account safety.

In accordance with PayPal's User Agreement, your account access will remain limited until the issue has been resolved. Unfortunately, if access to your account remains limited for an extended period of time, it may result in further limitations or eventual account closure. We encourage you to log in to your PayPal account as soon as possible to help avoid this.

To review your account and some or all of the information that PayPal used to make its decision to limit your account access, please visit the Resolution Center. If, after reviewing your account information, you seek further clarification regarding your account access, please contact PayPal by visiting the Help Center and clicking "Contact Us".

We thank you for your prompt attention to this matter. Please understand that this is a security measure intended to help protect you and your account. We apologize for any inconvenience.

Sincerely,
PayPal Account Review Department

unusual charges: Ez alatt valószinűleg azt kell érteni, hogy teszteltük egy csomót a cuccot a live rendszeren és a pénzt visszautaltattam magamnak. Többnyire 10 eurocent körüli összegeket, néhány nagyobb.
account closure: Yes, please do it right NOW!

Javaslat: soha ne regisztrálj Paypal-hoz a saját neveddel! Legyen szépen céges, fájjon miatta más feje :-)

2008. április 11., péntek

Ötlés a konfiguráció hovatevéséről

Az jutott eszembe, hogy a spring appcontexteinkhez írhatnánk egy olyan BeanFactoryPostProcessort, ami végigmászna az összes bean definíciónkon, és mondjuk valamilyen módszerrel összeállított JNDI resource névvel megpróbálná behelyettesíteni a bean-t, persze csak ha van olyan JNDI resource. Így bedobhatnánk akár teljes bean-eket is a konfigba, ugyanúgy mint egyenként property-ket. Kiadhatnánk az appcontext-et úgy, hogy egy Derby datasource van beleregisztrálva, és azt felülvágnánk egy JNDI DataSource-szal, a hibernate sessionben pedig a Dialect osztály nevét írnánk át, kész is a konfiguráció.

Ehhez persze le kell szoktatnunk arról a szerintem rémes szokásukról a library-jaink fejlesztőit hogy classpath-on lévő propertyfileból szedjék fel a konfigurációjukat.

Ez persze nem egy teljesen friss ötlet, csak ma vetettem fel elösször publikusan. Majd harcolok érte :-)

2008. április 9., szerda

Az eclipse útvesztőiben

Nézzük, mi az ábra a flex3 eclipse tákolással...
  • Nagyjából megy a builder, igaz nem inkrementális, de hát ez van egyelőre.
  • Pár ikon-dekoráció megtalálta a helyét. Én rajzoltam az ikonokat, mind az eggyet. Esztétikára nem adunk.
  • Van kettő wizard is, ebből csak az egyik működik :-D
Ami még minimálisan szükséges lenne a használhatósághoz:
  • Maven-hez flex3 mojo. Csak flex2-es van jelenleg
  • És persze rendesen gatyábarázni

2008. április 7., hétfő

Air on linux (Alpha) gyorsteszt

Van Air runtime linuxra is végre, az internet magamfajta, másodosztályú állampolgárainak örömére. Vasárnap fel is húztam az itthoni gépemre hogy megnézzem mit tud.
  • A telepítőcsomag mérete tűrhető (16M)
  • Alpha létére eddig még nem hasalt el egyszer sem
  • Viszont szembetűnően zabálja a processzoridőt. Ezt windowson nem csinálta. Valószinűleg a friss fedorám valami csúnyát csinált a grafikus driverrel, mert más is izzad vele, azt hiszem különösebben ezzel nem lesz gebasz.
  • Az határozottan nem tetszik hogy a saját és pedig a air csomagok felinstallálásához is root jelszót kér. Hát ideiglenesen megbíztam ennyire az Adobe-ban, de ebből nem csinálnék rendszert.
Lassan, ahogy akad időm kipróbálom hogy mennyire jó dolog rá alkalmazást írni.

Közben lökdöstem tovább a Flex nature implementációmat eclipse-hez, beleakadtam az első eclipse specifikus problémákba is, de azért haladgatok...

2008. április 3., csütörtök

Miliméterekben mérhető haladás

...
Megáll akkor várván
Egy tektonikus mozgást
Ami megemeli őt is
...
  • Otthon folytatgattam a kisérletezést a Flex+blazeds megoldásokkal. A data push-sal kapcsolatban keresgettem, hogy miért nem lehet megoldani a AMF subscribe-ot ugyanúgy mint a RemoteObject-eknél flex services configuration nélkül. Az adobe igazából egy eléggé összedrótozott megoldás egyik felét adja el ingyért, a másik eladásaiból akar jól megélni. Szerintem nem lesz így jó, de meglátjuk, addig megpróbálom megszelídíteni.
  • Melóban rémeseket szívtam a Perforce-szal, az MS-SQL-lel és a projectünk beleerőltetésével a WTP-be. Egy sikeres lépés előre, két sikeres lépés hátra.

2008. április 1., kedd

Eclipse WTP furcsaság

Mivel csak munkában használok ant-ot, eddig a maven megkímélt attól, hogy saját magamnak kelljen beállítani a WTP webalkalmazás projecteim másik projecten való függőségeivel járó .

  • Első lépés: webalkalmazás magában, egyszerűen csak megy, könnyed és gyors, mellesleg ez az emberek túlnyomó részének meg is felel
  • Második lépés: valami egyszerű project dependency, mondjuk egy Foo osztály statikus metódusát meghívni jsp-ből. Ez is megy, a Foo módosulásaira újradeployol az eclipse, frankó.
  • Harmadik lépés: legyenek a utility projectben a jar-ok. Atomkatasztrófa. Hol a classpath-szal lesz baj, hol a deploymenttel.

Elég kiábrándító :( Na mondjuk olyan is a fejlesztési processzünk, hogy az embernek lenne kedve elmenni messzire birkákat legeltetni. Ant, vár, ant mégegyszer máshol, megint vár, aztán tomi újraindít mert nem sikerült felnyalnia a friss jarokat, megint vár, aztán böngészővel vakarászik mert persze állapotfüggő az egész.
  • Alternatív harmadik lépés (gányolás szerintem), átmásolom a WEB-INF/lib könyvtába a utility project jar filejait. Ilyenkor megyeget a dolog az utolsó manuális lépés kivételével persze.