2010. július 23., péntek

nyáriszünet

Igen, nagyon meleg van, körülbelül ennyivel tudom magyarázni az elmúlt pár hónap inaktivítását. Kéktúrán voltam, néha egész hétvégén cuppogott és csámcsogott a cipőm a sárban, néha inkább forró mediterrán hangulatba hajlott, de végigcsináltam. Melóztam is elég sokat sajnos mindenki rámtolt mindenfélét és már nem csak fejlesztő vagyok hanem adminisztrátor is. Nem ideális, nagyon lefárasztanak, néha nem is marad időm haladni a fejlesztéssel. Holnap reggel elhúzok egy kicsit a tesóimmal tölteni az időt. Ők is le fognak fárasztani :)

Szóval ennek megfelelően lassan, de készül a todomap 0.6.0, és egy nagy rakás dolog már most is benne van. A héten akartam kitenni, de így nyaralás elött inkáb mégsem kapkodnék. Szóval ezek jönnek:
  • Van szabadszavas keresés. Elég bénácska, még valami szebb dizájn kellene neki :( A kinézettel mindig szívok.
  • Van integráció. A polgármesterek jobbára friss listáját használva üti a helyi hatóságokat. Még ki kellene őket listázni szépen a megfelelő oldalon.
  • Le lehet zárni a bugokat.
  • Pár új apróság, például egy térkép azokkala gebaszokkal, amiket te jelöltél be, saját RSS feedek. Ide még kell, hogy felhasználóknak is használhatóvá tegyem.
Szóval ez jön. Augusztus. A hőmérséklet lassan ismét csökkenni fog, a produktivítás fordított arányban nőni kezd.

2010. július 1., csütörtök

Cowboy Coding Manifesto

Annak ellenére hogy már másfél éve egyedül dolgozok (ami elég unalmas) és emiatt a scrum metodikát -vagy legalábbis jó részét- a sutba dobtam, a munkaadóm elküldött egy scrum trainingre. Azért nem volt tejesen haszontalan, nem írnék most róla részletes beszámolót, csak pár dolgot gondoltam vele kapcsolatban:
  • Kell-e egy scrum csapatnak dokumentálnia? - Erre nekem az lenne a válaszom, hogy HA a ügyfél kéri és csak azt amit kért. Amit senki sem fog elolvasni az ugyebár "waste". Például az OpenSSO-val hogy hogyan integrálódik a webalkalmazásom, nem hiszem hogy bárki elolvasná amit erről írok, de ha egy fejlesztő belenéz a kódba, szerintem értené (nagyon remélem :) ). Mindenki más állította hogy egy feladat akkor kész, ha dokumentálva van. Én ezt kivenném a kész definíciójából. A user doksin kívül egy ilyen feladathoz nem nagyon kell doko. Architektúra doko? Egy ennyire plain webapphoz?
  • Mondjuk azt meg is beszéltük, hogy ha nem adottak a feltételek (mint esetemben) akkor kár is erőltetni a scrumot. Szóval ennyiben maradtunk.
  • Egy processz nem hoz tavaszt. Az emberek visszazökkennek a megszokott munkatempójukhoz. Mondjuk ezért kell egy dedikált scrum master, de hát kinek van erre pénze?
  • Azért ahhoz bátorság kell, hogy idomítsd a munkaadód magas beosztású képviselőit. Pedig erre szükség van.
  • A scrum egy elég szigorú process és a training után már nem tartom annyira minimalistának. Szerintem ez már kicsit ellentétben áll az agile kiáltvány első pontjával.