2011. április 11., hétfő

33 degree konferencia, Krakkó

A héten TVik-kel ketten elugrottunk a 33 degree java konferenciára Krakkóba. Csak mi ketten voltunk magyarok és talán egyéb külföldiből sem volt túl sok, ha leszámítjuk az előadókat. Viszont egy percre sem bántuk, hogy elmentünk, mert az előadók tényleg nagyon jók voltak. Nagy szükségem volt már egy ilyen pár napos cuccra, ahol kicsit távol a mindennapi munkámtól foglalkozhatok végülis a munkámmal :)
Az egész teljes költsége ha jól számoltam a végére úgy 80ezer forint lett utazással, szállással és regisztrációval együtt. Magyar fizetéshez kitalált összeg.

Alapelvek az előadások kiválasztásához: nem érdekel az "enterprise" és a "standard", ezek lejártak és beégtek. Más irányokban keresek tudattágítót.

Vettem pár papíros könyvet is:

No nézzük, előadások...


Linda Rising: Deception and Estimation

Linda Rising arról beszélt nekünk bemelegítőként, hogy az ember totálisan nem alkalmas hardver matematikailag pontos becslésekre. Egyszerűen az evolúciós multunkból adódóan.

Házi feladat nekem: A groupthink probléma megelőzését lökdösni a melóban, amíg nem működik.

Matt Raible: Comparing JVM web frameworks

A legfrissebb web-framework helyzetértékelés és összehasonlítás. Igazából, én nem használok web frameworköt, csak MVC-t és bár utálom kézzel hímezni a html-t, rájöttem arra, hogy ezekkel nem lehet ugyanazokat a trükköket megoldani, amiket a kézzel hímzett html-ben. A kedves ügyfél meg addig nem boldog, amíg pontosan az meg nincs, amit megbeszéltünk. Szóval ebből a szempontból ez a sok framework csak akkor érték, ha az ügyfelet le tudod beszélni a sok ökörségről és jópár értelmes dologról is.

Nathaniel Shutta: Hacking your brain for fun and profit

Rövid howto az emberi agyhoz, hogyan kell használni ahhoz, hogy optimális teljesítményt adjon egész hosszú időn át. Például érdemes aludni, esetleg egyet szunyókálni délután (amennyiben nem lép fel a kirúgás kockázata, de egyébként a legtöbb meeting pont ilyenkor van), sport, satöbbi.
Az ürégnek nagyon érdekes előadóstílusa van, biztos sokat gyakorol :)

Nathaniel Shutta: Going Mobile with JQuery

Ismét ugyanaz az előadó, de ezúttal valami hasznosabb dologgal. Ötlet: miért akarnál külön IPhone-ra,  Windows7-re és Android-ra is külön klienst fejleszteni. Megtehetnéd ugyanezt szimpla HTML-lel is, és ebben segít a JQuery mobile. Úgy tűnik nagyon könnyen lehet vele összedobni kis webappokat és alighanem működni fog offline módban is...

Házi feladat: kipróbálni mit tud.

Shang Shin: Android Programming

Kemény 3 órás Android fejtágító, amin Tvik már majdnem elaludt (a vonaton alvás nem a legpihentetőbb dolog) de nekem nagyon jól jött, mert elég szegényes az android tudásom. Komolyan tetszett az egész. A csóka egyébként Sun-os volt, de az Orékülből nem kért, csinált inkáb egy saját kis java okosítócéget.

Ennyi volt az első napon, a többit megírom máskor mert holnap meló és addig még aludni is kellene, mint arra Schutta úr is rámutatott :-) Fogok is aludni, csak elöbb kipróbálok ezt-azt...