2018. augusztus 16., csütörtök

Outsourcing magyarázat - ötlet

Szóval van ez az outsourcing dolog: Évekig dolgozunk a vevőnél, a munkáltató céget akkor látjuk utoljára, amikor a szerződést aláírjuk, a pénz jelentős százalékát leveszik és kirúgnak ha a vevőnek nincs rád szüksége. A vevőnek nyilván így kétszer-háromszor annyiba kerülsz, mintha alkalmaznának, a te fizud meg nagyjából ugyanannyi. Magyarországon ehhez még olyan sajátosságok is jöttek, hogy konkrétan az outsourcing cég hónapokig lógott a fizuval, pedig a vevő elégedett volt és időben fizetett, de a górénak új kocsit kellett venni.
Nem hangzik olyan jól, igaz?

Azokban akik ezt csinálják évekig, nyilván felmerül a kérdés, hogy ennek ugyan mi értelme van, miért megy bele még így is a vevő? Gondolom nem hülyék, nem gyerekesen gonoszak, illetve a kapzsiságnak is fursa módja lenne hogy többet fizetsz ugyanannyi munkáért. Logikus magyarázat kell...

Na és erre van egy friss összeeskövés elméletem, ezt szeretném megosztani veletek, tessék:

Amikor az emberek még alkalmazottak voltak, egy csomó idő ment el arra, hogy a pozíciójukat védték a munka helyett, karriert építettek szoftver helyett, meg persze marakodtak.
Most nincs se karrierünk, se pozíciónk, meg igazából le is vagyunk szarva. 3-6 hónapra vesznek fel, szóval mindenképpen elveszítjük a projektet. Egyszerűen túl drágák vagyunk ahhoz, hogy így bármelyik projekt meg akarjon tartani minket hosszabb távon. Viszont annyi különbséget tudunk tenni, hogy sikeresen vagy sikertelenül veszítjük el a projektet. Ha sikeresen veszítjük el, az ügyfél nagyon köszöni, jó eséllyel lesz másik munka. Ha sikertelenül veszítjük el, elcsesszük a határidőt vagy a vevő elhúzza a száját, akkor az valószinűleg az utolsó volt. Max 6 hónapod van, csinálj csodát!
Tehát hajrázunk örökké. Nincs baszakodás, nincs okoskodás, nincs állóháború, megy a meló.
Ennyi lenne.


A hátulütő persze nyilvánvaló, az átadásnál elveszik az infók nagy része is, de hát akinek nem kell ezzel közvetlenül foglalkoznia, annak ez nem hiszem hogy álmatlan éjszakákat okozna.

Azért ez szerintem jelentős különbség. Lehet, hogy megéri. Nagy cég, ufó-logika.