2007. február 7., szerda

Ötletelős percek - webstartos telepítő hiperlustáknak

Szóval hazafelé sétálva ezt gondoltam.

Amit a legutóbb kiagyaltam a spring contextek darabokból összehegesztéséről azt az bevált dolog, csak nem júzerfrendli. Azazhogy valamennyire júzerfrendli, csak át kell hozzá olvasni a dokumentációt, na ilyesmire nincs mindig ideje mindenkinek, a végfelhasználóknak meg többnyire nincs.

Szóval amit gondoltam az az hogy egy webstartos swinges alkalmazást összedobni, ami ennyit csinálna:
  1. Letölti a konfigurálandó war filet
  2. Megnézi benne a web.xml-ben a spring contextConfigLocation context paramétert, és hozzá, vagy egy kommentből, vagy egy szintén WEB-INF alatt találkható másik fileból kinézné hogy a teljes alkalmazásnak milyen szolgáltatásokra van szüksége függőségekkel és persze hogy melyik context darab milyen függőséget elégít ki, és hogy milyen opcionális illetve kötelező külső konfigurációs adatot tartalmaz. Meg mindegyik config entrihez persze valami dokumentációra mutató linket is tartalmazna, esetleg validációt, hogy mik az elfogadott értékek.
  3. Ad egy GUI-t vagy valami ilyesmit a felhasználónak, hagyja hogy a felhasználó kitöltse a konfig adatokat.
  4. Amikor minden oké, legyártja a kész war filet.
  5. Esetleg utánna cargo segítségével be is deployolhatna egy akármilyen j2ee szerverre.
Így mindenki megkapta amit akart, a felhasználó hülye install wizardot, a fejlesztők komplex és használható alkalmazásstruktúrát, én meg hegeszthetek mint ááááálat.
Az a lényeg, hogy alaposan telibekaphatjuk ezzel a Long tail-t, de az advanced felhasználók is megkaphatják a magukét ugyanúgy. Nem mint a snipsnappal, hogy azért van neki belső saját connectionpool, hogy egyszerű legyen telepíteni.

Eztet az ötletet majd még finomítom és bedobom témának a yikulju pizzázóspartin.