2011. május 27., péntek

A Halálcsillag Design Pattern

(not hungarian? read this post in english - translated by @kkovacs)

A munkahelyemen valamennyire sikerült meghonosítanom a Halálcsillag kifejezést. 4 év alatt többször elmondtam, mint Palik a kegyetlent. Akkor most megmagyarázom, hogy mi is ez :) A következő a lényeg:

  1. Évekig építik titokban akkora pénzekből, amennyi nincs is a földön.
  2. De csak nagyon kevés ember használja, a többi max nézheti
  3. Esetleg sikerül demonstrálni az erejét egy lényegtelen célponton, de egyből utánna jön gipszjakab meg kakukkjenő a kukacbombázóikkal és szétcsűrik. A kevésbé drámai végkimenet az, hogy egyszerűen csak elfogy a pénz és törlik a projectet.
  4. A "2.0" projectet az első tragikus kudarca után lényegében ugyanúgy hajtják végre, lényegében ugyanazzal a végeredménnyel.
  5. Az egész lényegesen több költséggel jár, mint haszonnal.
  6. Ja és baromi lassú is, a Milenium Falcon simán rávert jó egy nap előnyt alig pár fényévnyi távolságon :)
A Halálcsillagra az előző nagyfejes azt mondta volna hogy böszmeség. Totálisan túlméretezték. Azon gondolkodtatok már, hogy mi lett volna, ha csak fele akkora Halálcsillagot építenek, de kettőt? Mondjuk nem tudja totál szétrobbantani a bolygót, csak egy pillanat alatt eltörölni minden életet a felszínéről? Az nem lett volna elég jó?

Pár informatikai projekt azok közül, amiket biztosan ismertek:
  • magyarorszag.hu - ennek valahanyadik 2.0-ás verzióján dolgoztam én is és hát nem esett messze az alma a fájától, de ez hosszú történet... azért volt pár egészen jó dolog is benne mindenkitől jól elrejtve
  • kormanyszovivo.hu - az például igazi gerillamozgalmat indított olcsó drupálos egyestés klónokkal
Ennyi a lényeg, biztosan értitek, minek is szaporítsuk a szót... Boldog pénteket mindenkinek!