2008. február 12., kedd

Hírek

A hét jó híre: Karenin tolja a JHacks híreit, szóval a régi közösségi események mellé mennyiségi és minőségi technológiai híreket is kaphatunk. Ez alkalomból lecseréltem a régi nagy böszme RSS ikont két kisebb XML ikonra, ott jönnek a hírek és a tartalomváltozások RSS-ben.

A nap első jó híre: a maven régi, sokak szerint elszúrt (szerintem is) XML formátuma, amiben csak tag-ek vannak de nincsenek attribútumok... Na ez most úgy tűnik lassan elmúlik a fejlesztő blogja szerint. A 2.0.9-től kezdve. Ez mondjuk nem holnap lesz, de remélem hamarosan.

A nap második jó híre: ráakadtam a sonar nevű alkalmazásra, ami egy érdekes frontend PMD, checkstyle, cobertura, surefire és stb elé. Nem ugyanaz mint a qalab, ez szerver komponens (viszont időbeli változásokat is figyel). Elösször is: semmit nem kell a project build leírásához hozzáadni, a maven pom.xml-jéből kitalál mindent amit ki kell. Mire nem jó, ugye, a deklaratív build... A statisztikákat egy tetszőleges adatbázisban gyűjti fel. Konkrétan az ami felgyűjti (egy maven plugin) az ennek az adatbázisnak a JDBC kliense. Én jobban szeretném az egészet, ha valami web service-n keresztül menne be az adat, és akkor csak egyet kellene mindenhol bekonfigolni: a sonar server URL-jét meg a firewallt se kellene bütykülnöm. Sebaj, végülis így is jó. CI szerverbe is simán be lehet lökdösni build definíciónak, és akkor van napra kész infónk arról hogy mi az ábra. QAlab done right :-)