2008. augusztus 18., hétfő

A közösséggé vállás rögös útjai

A korábbi postban a sonarral kapcsolatban írtam, hogy esetleg egy vitafórumban a fejlesztőcsapat megtárgyalhatja, hogy milyen ellenőrzéseket tart fontosnak. Nos, konkrétan ezt ki is próbáltam, és várnom kellett egy alkalomra, mert elég sok munkánk volt. Mire demohoz értünk, volt már bőven statissztika a sonar adatbázisában a szűkebb csapatom projecteiből. Pár tapasztalat némi emésztés után:
  • Az érdeklődés mértéke résztvevőnként elég változatos volt, de jóval 50 százalék alatt, ha lehet így pontozni. Azt hiszem jórészt nem rettenetesen elvetemült java kóderekkel dolgozok együtt mostanában.
  • Tök jó lenne egy pozitív és egy negatív példa minden ellenőrzési pontra, csak hogy gyorsabban és kevesebb agymunkával lehessen választani.
  • Igazából jó koncepciónak tartom hogy a szabály lehet kötelező, opcionális, vagy figyelmen kívül hagyott, de lehet hogy ez is sokat bonyolít a döntésen.
  • 300 ellenőrzés nyilvánvalóan túl sok ahhoz, hogy egyszerre végignézzük és mindre szavazzunk, úgyhogy kb 20 %-nál félbehagytuk (tartok tőle elég sok időre, legalábbis érdemes átgondolni hogy ezt így érdemes-e erőltetnem)
Ha hazaérek és még lesznek működő agysejteim, ide fogom vágni Vonnegut ide vonatkozó bejegyzéseit, mert attól műveltnek látszom majd. Tessék:
[...] Félrevezeti az embereket, ha folyton-folyvást óriási sikerekről olvasnak, mivel tapasztalataim szerint még a középosztálybeli és felsőközéposztálybeli fehérek esetében is a kudarc az általános. [...]