2013. március 18., hétfő

Posztnukleáris RSS tájkép

A weboldalak nagy része ad valamilyen RSS/Atom feed-et. Az RSS és az Atom két meseszép példa arra, hogy open standard, csillió teljesen különböző implementációval. Szóval pár dologot gondoltam mesélnék a feed-ek technológiai minőségéről.

Poll


A poll az a dolog, amit szinte mindig utálok, de van egy elvi előnye: elég egyszerű két szereplős játék. A hátránya szintén közismert: fölösleges forgalom. Ezeket a hátrányokat egész tűrhető szintre lehet hozni pár nagyon egyszerű aprósággal:
  • Szabványos HTTP cache mehanizmus: ETag és Last-Modified headerek
  • Tömörítés használata 
A gyakorlatban gyakori problémák velük kapcsolatban:
  • Meglepő módon bár a weboldalak nagy része küldd HTTP cache headereket, a kérdésnl teljesen figyelmen kívül hagyja. Vajon minek küld ETag headert valaki ha utánna figyelmen kivül hagyja a hozzá tartozó If-None-Matched headert?
  • Számomra szintén meglepó, de a tömörítést szinte minden rendszer hanyagolja. Tipikusan ezek a hírcsatornák nem updatelődnek nagyon gyakran, például az index RSS 3-5 percenként. Egy csomó forgalmat megtakarítanának vele, ha az ezt elfogadó klienseknek tömörítve küldenék el. A tömörített verzió pedig be lehetne cachelni, nem egy nagy meló. Amikor új tartalom, akkor vagy flush cache, vagy felfrissíthetjük akármi.
Még a pollozáshoz tartozik, de pár formátum-kérdés is igazán bonyolult a gyakorlatban:
  • Gyakran fut bele az ember olyan rss-ekbe, amiknek nincs pl GUID-ja. Persze ez opcionális az RSS-ben.
  • Vannak sokkal viccesebb srácok, akik például minden alkalommal más publikációs dátumot ragasztanak rá a kiexportált híreikre, tipikusan a rendszeridőt

Pubsubhubbub


Pubsubhubbub-ot csak nagyon kevés rendszer támogat, nyilván a felkapottabbak, akik adtak a tuningra és próbálnak gyorsabban a felhasználóikhoz eljutni a friss tartalommal. Magyar híroldalak közül ilyet nem is találtam, a pár nagyobb ismert rendszer a blogger, a wordpress.

Pár példa




Szóval gondoltam akkor nézzük meg a pár példát a hétköznapi közismert hírforrások közül, amit ezrek, vagy milliók olvasnak.

Egy kis gyüjtemény
Azt hiszem itt mindenfélére talál az ember példát. A wordpress-t még jobban szeressük, mint eddig :-)