2022. július 26., kedd

Review Antipattern: köpj bele és hagyd ott

Ez egy nagyon gyors és rendkívül hatékony antipattern, arra az esetre, ha pl szabadság elött még valakinek tönkre akarod tenni a munkáját.

Ihlető történet: kollégiumokban kaját nagyon nem volt célszerű elölhagyni, rárepülnek a legyek, vagy mégrosszabb. Hogy ezt megelőzzék az ocsmány bentlakók, mielött elhagyták a helységet beleköptek a saját levesükbe. Persze lehet aztán más is, de valószinűleg egyáltalán nem azt akarta az emberünk elérni vele, hogy később ő megehesse, hanem azt, hogy más se egye meg.
Ez nem annyira kedves emlék nekem Magyarországról. Valljuk be gusztustalan, mint egy anti-pattern, de magyarabb akárhány pusztai gémeskútnál akár még szürkeménessel együt is.


A pattern: nagyon egyszerű, csak egy kommentet írj egy nagyon nagyon nagyon általános és bizonyíthatatlan ellenvetéssel. Például:

  • ez a változás ellentétben áll az OOP alapelveivel (ha úgy nézzük, minden a világon)
  • sérti a REST szabályait
  • egy anti-pattern-en alapul (hát persze, hiszen minden pattern valakinek antipattern, de melyik az és miért)


A lényege az, hogy ilyenkor senki sem meri majd elfogadni a változást, mert van egy ellenvetés, ami bár homályos, de nem kezdődik majd róla vita, mert akkor elöbb a saját tájékozatlanségukat kellene beismerniük az embereknek, legalább egymás elött. Na igen, ez az anti-pattern akkor nem működik, ha az emberek őszintén és félelem nélkül be tudják egymásnak vallani azt, hogy fingjuk nincsen miről beszél ez a marha. Ez nem mindenhol van így. Hála istennek, ilyen anyagot nyom az ipar nagy része, hogy rock-star engineer, meg 10x engineer, ja meg persze senior mindenki.
Szóval kis kivétellel mindenhol bevethető, gyors, hatékony.


Ennyi. Buenosz étvágyosz.