2022. július 25., hétfő

Review Antipatterns: Egy tonna ez-az

 A code review kiválló eszköz arra, hogy egy csapat szoftverfejlesztő

  • átnézze és tesztelje egymás változtatásait, megelőzzön hibákat
  • megossza egymással a felelősséget
  • megosszon egymással ötleteket

Bár a fentiekre is lehet használni, lehet arra is hogy:

  • egyébként működö fejlesztést szabotálj vele
  • karriert építs a cég és a csapatod kárára
  • te legyél a domináns izé, a vezérfarkas, a matriarcha, ilyesmi
  • bosszút állj valakin, aki bosszút állt rajtad valamiért... lehet ez egy hosszú és bonyolult történet, de biztosan ő kezdte


Gondoltam összeszedek pár mintát azokból az esetekből, ami a másodikra jó. Ezeket önkényesen anti-patternnek nevezem el, mert azért a jó arcok mégis az elsőt próbálják. Szoftvert csinálnak is vele, de karriert azt nem.


Itt jön az első anti-patternem:


Egy tonna ez-az


Egyszer gyerekkoromban édesanyám tökfőzelékkel várt haza. Természetesen még most is rühellem a tökfőzléket, főleg ha van benne kapor is és persze volt. Csak ültem felette és nem csúszott le. Édesanyám kérdezte, hogy mi a baj vele. Mondtam hogy semmi íze nincs, talán egy kis só kellene még hozzá. Kaptam egy kis sót rá, akkor azt mondtam hogy most már túl sós és inkáb egy kis cukrot kérnék rá. Aztán megint sót, fahéjat, kecsapot és így tovább amig nyilvánvalóan még a legyek se szállnának rá többé az eredetileg teljesen szabványos tökfőzelékre. Természetesen az volt a vége, hogy édesanyám lecsűrt egy nyaklevest és kidobott a konyhából.

Ez azért egy kedves emlék, édesanyám rájött egy perc alatt arra, amivel szoftverfejlesztők szivatják egymás éveken és évtizedeken át, pedig soha nem írt egy betűnyi szoftvert se.


A pattern: addig-addig kérj újabb és újabb kiegészítéseket a munkatársadtól, amíg a munkája nyilvánvalóan egy teljesen megmagyarázhatatlan szerencsétlenséggé nem válik. Innentől már ott is hagyhatod a többi reviewernek, hogy ők hánnyák le, vagy csak valami marhasággal palástold el saját felelősséged az üggyel kapcsolatban "nem halad a megfelelő irányba"
Persze ha valaki rászánná az időt és végigolvasná a review menetét, akkor kiderülhetne, hogy mit csináltál. De hát nem fogja úgyse soha senki végigolvasni, meg mit kezdene vele ha mégis.


Kész. En guete :)