2008. január 9., szerda

Technotoys. Newtech meetup 2008-01-09

Lassan elkezdődik ez az év is.
 • Vomberg István: Kromatográfiás méréstechnika Linux környezetben.
  Vegyészek. A címe alapján nem érdekelt volna, de sikerült felkelteni az érdeklődésemet. Ha egyszer vegyész leszek, biztosan ki fogom próbálni.
 • Trencseni Márton: Facebook alkalmazásokról
  A Facebook API röviden. Említette, hogy gonosz alkalmazáok elrabolhatják a szegény ártatlan felhasználók adatait. Ebbe én is belenéztem régebben kiváncsiságból, összegányoltam rá egy "FooBar" alkalmazást, és én úgy tapasztaltam, hogy a facebook szerver nem engedi a 3rd party alkalmazásnak, hogy lekérdezze a barátok barátait. Ha jól emlékszem, a barátokról is csak az ID-t lehet tudni, semmi mást. Persze lehet hogy valami ajaxos hack-kel lehet kötyülni, mint amilyet a google mail ellen is be lehet vetni. A crawlereknek sincs sok mozgásterük, mert csak a saját hálózatuk tagjait láthatják a regisztrált felhasználók is. A facebook talán a legizmosabb adatvédelmű közösségi oldal.
 • Maróy Ákos: Zigbee - wirless mesh networking protokol
  Egymással kommunikáló kis embeded rendszerek. Féligmeddig még kitalálás alatt álló dolognak tűnik.
 • Mónus Ádám: Abaqoos pénztárca - a Felhasználók hatalomátvétele a fizetési megoldásokban is
  Nekem nem jött át a szikra, hogy miért jelent ez hatalomátvételt, de nagyon szimpatikus hogy magyar méretű pénzekért is megmozgassanak drága biteket a szerverek, ilyen 10-20 forintért. Technológiai oldalát nézve semmi új, szerencsére :)
 • Nagy Ágoston: autoCut
  Az elejéről jobbára lemaradtam, mert a srác bejelentette hogy nem tud programozni és erre nagy hőbörgés támadt körülöttem, kint meg már addig is nagy parti volt. Gyorsan átparkoltam máshova, és nekem igazábol nagyon tetszett amit a nemprogramozó srác kitalált. Találtam ki én is hasonlót, csak persze arra sem volt időm hogy belefogjak. Ha lehetne kalapálni mégjobban tetszene, de nem lehet.
Hát ennyi volt...

4 megjegyzés:

Trencseni Marton írta...

A Facebook API-ban van egy users_getInfo() metodus, ezzel azoknak a usereknek azon adatait tudod lekerni, amiket a beloggolt user (session_key alapjan) amugy is lathatna. A sajat ismeroseinek az adatait igy lekerheted. Ld. http://developers.facebook.com/documentation.php?v=1.0&method=users.getInfo
Ld. az "Example Return XML"-t.

Kocka írta...

Köszi, utánnanézek hogy milyen hívással kisérleteztem, mindenesetre amikor olyan felhasználó ID-ját passzoltam neki, aki nem volt az aktuális felhasználó ismerőse, akkor valamilyen exceptiont dobott vissza. De ez már jó fél éve volt, azóta se néztem rá...

Trencseni Marton írta...

Persze, ha olyan ember adatait kerdezed le, aki nem az ismerose a beloggolt usernek, azt nem adja vissza a facebook. De az osszes ismeros adatait lekerdezheted igy. Es ha jo sok felhasznaloja van az appodnak, akkor igy mar jo sok adathoz juthatnal. Ezt probaltam mondani a meetup-on, lehet, h nem volt eleg vilagos a megfogalmazas, dehat 5 percben =)

adam.ph03n1x írta...

Örülök, hogy szimpatikusnak tűnik a dolog (Abaqoos) üzleti oldala. Amit ki szerettem volna hangsúlyozni az az, hogy a felhasználók akár 1-2 forintos tranzakciókra és építhetnek szolgáltatásokat. A PayPal-nél ez nem lehetséges - gyakorlatilag 90HUF alapdíjja van. A technológia pedig a részünkről tényleg nem újdonság, sőt épp arra törekedtünk, hogy szabvány technológiát használjunk, pontosan azért hogy minél egyszerűbb legyen illeszkedni az API-jához. Ami újdonság lehet az azok a szolgáltatások, amiket a felhasználók ezekre a mikrofizetési tranzakcióra tudnak felépíteni. (Inkább arra törekedtünk, hogy megbízható és felhasználóbarát legyen - reflektálva a mai bejegyzésedre.)