2008. június 5., csütörtök

Sötét felhők

Mostanában a dzone-n, a TSS-en és a javaforumon is, mindenki a java fejlesztésekkel kapcsolatos fájdalmairól beszél. Egyrészt sokan új dolgokat akar beleerőltetni a nyelvbe, másrészt pedig pedig a fejlesztési menet rettenetes dolgaira rázzák az öklüket.

Magánvélemény, észrevétel:
  • A problémák, amikkel foglalkozok nap mint nap, csak nagyon nagyon kicsi részben származnak a nyelv és a futási környezet hibáiból vagy korlátaiból. Tipikusan viszont nagyon sok alkalmazás build és deployment procedúrája olyan lassú, hogy egyszerűen alkalmatlan produktív fejlesztésre.
  • Érdekes, hogy amíg nem volt GPL a Sun JDK, addig sokkal kevesebb kritika érte a nyelvet.
Olvasgattam egy könyvet erről God Wants You Dead címmel (tréfás a címe, a borítója meg főleg), ami ír egy pár érdekes példáról azzal kapcsolatban, hogy a összetett ötletekkel (10 parancsolat, adófizetés, java programozás) kapcsolatban az ember hihetetlenül gyakran követi el azt a hibát, hogy egy csomagban fogadja el vagy utasítja el őket. Pont ugyanez van a java-val kapcsolatban. Össze lehet állítani olyan fejlesztőkörnyezetet, komponenseket, satöbbi, amivel produktívan lehet dolgozni java-ban is. Ingyen, természetesen. Ha valakinek ilyen problémái vannak, szerintem érdemes körülnéznie ebben a témában. Főleg kommunikációs kihívás az egész, valahogy meg kell győzni a munkatársakat az új dolgok előnyeiről.