2008. november 18., kedd

Auto mate

Egy rossz élményemet leírnám ide a Continuous Integration témában, hogy erre esetleg vigyázzatok és próbáljátok meg elkerülni.

Abban az esetben, ha nálatok is minden csapat kitalálhatja magának hogy milyen build környezetet használ és esetleg bizonyos speciális dolgokat is beleépítetek (windowsos path-ok a build.xml-ben, exe fileok és más platform függő binárisok valahol a projectben, különleges classpath beállítások, környezeti változók, és a többi mocsokság), akkor a CI szervereteknél hamar felmerül az igény arra, hogy mindenkinek külön beállított build agentje legyen, amin az ő buildjei futnak. Egy kicsivel később már el is tulajdonolja egy-egy csapat ezeket a build agenteket és nem közös erőforrásként tekint rájuk, hanem inkább magántulajdon. Innentől kezdve egyes agentek majdnem teljesen kihasználatlanok lesznek, míg mások egész nap pörögnek, egyes csapatok csak másnap reggel kapják meg az eredményeket, mások azonnal.

Ez szerintem elég rossz irány és nagyon nehéz visszacsinálni ha egyszer megtörtént. Valamennyire le kell rendezni mindenkivel, hogy a buildje nem tartalmazhat speciális külső, hivatkozásokat és nem várhat el különleges beállításokat. Azaz ami kijött a verziókövetőből, annak úgy le is kell fordulnia akármilyen platformon. Persze megfelelő JDK és Ant és vagy Maven persze kell hozzá, de a megállapodás fontos. Talán még a legelején érdemes mindenkivel leüzletelni az egészet.

Szolgálati közlemény: Holnap elvileg JUM, legalábbis remélem mert már régen nem volt és ránk férne egy pár ötletcsere. Aki jó fej, az segíthetne egy 20-40 fős teremmel :-)