2009. március 4., szerda

Néhány (majdnem) random gondolat

Mostanában kicsit elment az időm a munkámmal, ami nem túl érdekes, de persze abból is jön be valami input amit az ember összegez és eltesz későbbre. Ez jön most:
  1. Soha soha soha nem szabad elfogadni adatbázis schema-t gondos átbogarászás nélkül. A legcsúnyább dolog amikor migrálni kell az optimalizált adatszerkezetre. Előfordul ugyanis hogy valaki csv formátumban tart reláviókat. Ezzel már nem elösször szívattak meg életemben, de az előző úgy látszik túl régen volt.
  2. A beszállítókon be kell vasalni nem funkcionális követelményeket is, mint pl hogy a konfiguráció ne legyen belehegesztve a spring configba, de legalább tegyenek bele valami post processor bean-t (lehetőleg overrider-t), mert az üzemeltetők halálra szívják magukat a konfigurációk mergelésével. Ezeket a nem funkcionális követelményeket pont ugyanúgy kell kezelni mint a funkcionálisakat: ha nincs meg, akkor visszadobni. Ilyenkor kerülünk egyébként satuba a saját üzletembereink és az ellenség üzleteberei között. Még mindig jobb mint egy hét live rendszer pátyolgatás.
  3. Forráskód komentek: Soha ne írj trágár szöveget a kódba, nagyon rontja a munkahelyed imázsát amikor valaki idegen találja meg! Én most egy ilyet találtam: "Dirty hack to load the fuckers." Valójában velocity template-kről lenne szó egyébként. Nem vicces, bár nevettem rajta, de igazából azt gondoltam hogy jól kivagyok a szamócából ezekkel a srácokkal. Ugyanis engem rugdosnak az üzemeltetők ha a dirty hack mégsem működik.
    Ilyen is volt már régen, egy régi munkahelyemen valaki magyar káromkodást írt bele a logba, a német ügyfél visszaküldte a logfile-t, hogy nem érti.