2009. november 7., szombat

Mosatanában elkövetett mini-projecteim

Kicsit elhanyagoltam mostanában ezt a blogot és inkább otthon hegesztgetek. Pár némileg újrafelhasználható dolgot is összekopácsoltam az utóbbi pár hétben.

MiniGeoIP

Szóval próbálkoztam azzal, hogyan tudom bemérni a kliens földrajzi helyét. Nem holmi öncélú marketingdolog miatt, hanem egyszerűen hogy az alkalmazás számára releváns infóval tudjon indítani. Egyébként a IP-blokkolás szerintem rasszizmus. Próbálkoztam a Google JSAPI-jával, a tapasztalatok viszont azt mutatták, hogy a Google vagy megmondja hogy hol vagy, vagy nem... Ami azért bár nagyon baráti, de mégsem 100%-os telitalálat. Söt, sajnos úgy tűnt az ismerőseim többségének IP címére nem mond semmit. Keresgetni kezdtem szerver oldalra beágyazható IP feloldást de nem sok használható dolgot találtam, úgyhogy a felgyűlt ihletből gyorsan összedobtam egyet. Ez az implementáció egy 100.000 soros adatbázist épít fel magának. Az még a memóriában is elférne talán, viszont én JPA-n keresztül keresem. Sajnos kényelmes voltam és spring JpaDaoSupport-ra építettem, szóval most totál spring-függő, de ez most még nem fáj nekem. Cucc. Ja és itt ki is lehet próbálni, hogy jó országba tesz-e.

GeoCoder

Hasonlóan föcis téma, egy adott koordinátából szeretnénk megkapni a postai címet amennyire lehet. Unalmas. Google reverse geocoder. Köszi gúgli. Cucc.

Jetty-gzip-plugin

Ez szerintem vicces téma, a jetty default servlete tud olyat (és alapból be is van kapcsolva), hogy ha egy statikus file mellett ott van a .gz tömörített változata, ÉS a kliens nem IE :-D, akkor a tömörített változatot küldi el, ezzel megtakarítva sávszélességet és egy kis időt is. Pl a javascript library-k egészen hatalmasra nőttek. Ez a kis maven plugin egyszerűen packageléskor létrehozza a .gz fileokat. Akár kézzel is megcsinálhatná az ember, ha nem felejtené el mindig. Nekem kicsit több mint 100Kb-t takarít meg egy oldalmegjelenéskor, ennyiért úgy gondoltam, hogy már megéri. Cucc...

Google Translate Java kliens

Hát ez annyit tud, hogy megmondja, milyen nyelven van a szöveg. Teljesen minimalista, de ennyivel beérem. Ismét köszi gúgli. Kicsit már zavar hogy mennyi mindent ráépítek google szolgáltatásokra. Cucc...

Ennyi, köszi ha eddig eljutottál, akkor most megint pár hét lapátolás...