2010. március 18., csütörtök

JUM_XIV.log

Érdekes JUM volt tegnap este, de sajnos webkamera és hangrögzítés nem volt, így aki nem jött, az be kell érje a prezentációkkal.

Fazekas Imre kedte a Brillien rendszerrel. Érdekes alapötletei vannak és az már most látszik hogy legalább akkora gondolkozásbeli változás kell hozzá, mint a scala-hoz :-) Érdekes, ebbe bele fogok olvasni. Brillien doksi -> ebook reader. (még a scala könyvek is olvasásra várnak sajnos)

Szünet után rövid Todomap. Hááááttt... rá kellett jönnöm, hogy teljesen tökéletesen mindegy mennyit készülök, úgyis teljesen más sorrendben és felépítésben fogom kiszerializálni amikor kell. Nem tudom mennyire volt érthető az alapötlet, vagy hogy hogyan néz ki ez az egész, mi a célja az egész projectnek, de ha szétnéztem nem láttam homlokráncolást.
Tulajdonképpen kicsit új fogalmat építek, ilyen szoftver még nincs, amikor azt mondod hogy email kliens vagy issue tracker, akkor azért mégiscsak vágja az ember, hogy miról van szó. A todomap-re azz mondanám hogy 'social bugtracker', erről nem tudom kinek mi jutna eszébe, talán kevés embernek a térkép.

A második hosszabb előadást Pató Bálint és Tamási Árpád tartotta a SameBug nevű fejlesztésről, ami java exception-ök tárháza és keresője (szintén valami új dolog abban a kategórióban, ahol a stackoverflow is van). A kereső és a felhasználói felülete mocsok jó. Hibákhoz vezető utak gráfon ábrázolva. Egy valami nem szimpatikus benne, és ez a licenszelése. Nem nyílt kódú cucc, hanem szolgáltatásként szeretnék értékesíteni. Vehetnénk úgy is, hogy az tök jó, legalább nem kell installálni ilyen rendszert. A todomap stack traceit szivesen megosztanám (bár elég kevés keletkezik, tényleg), mivel majdnem semmi titkos információt nem tárol. Majdnem, és mi van a maradékkal: e-mail cím, openid azonosító, talán még IP címek is a geoip cuccból. Hogy garantálhatom, hogy nem adok ki ilyen információt? Inkáb manuálisan tömném be egy ilyen szolgáltatásba a logokat, vagy valami adatbázisba tenném, hogy aztán kézzel még átválogassam.
A munkahelyen további nehézségekkel kellene szembenéznem. Hallottatok már a PCI-ról?
Még érdekelne vele az is, hogy a különböző szoftvervetrziókat hogyan tudja tolerálni. Pl hogy hibernate 3.1.x-ben 10 sorral lejjebb keletkezik ugyanaz a hiba, ami hibernate 3.2.x-ben.