2012. március 13., kedd

OFF: meló-sztori

2000-ben és 2001-ben egy C++ fejlesztő cégnél dolgoztam és ott találkoztam egy kezdő programozóval. Hát nem volt fiatal, akkor is már 40 körül lehetett, doktorija volt vegyészetből és egyébként egy nagyon értelmes arc volt. A csákó kapott egy desktop gépet és Bjorne Strostrup C++ könyvét (ami szvsz egy szerencsétlenség) és elkezdte megtanulni azt a csodálatos nyelvet :) merthogy elötte nem C++ban tolta. Egy hét után érdekes kérdéseket kezdett feltenni, két hét múlva érdekes ötletekkel kezdett előállni, fantasztikusan haladt, én zseninek tartottam. Az 1 hónapos próbaidő végén már komolyan a kezét rázogattuk, amikor megjött a főnök a központból (jól hangzik mi? két iroda volt... csak ennyi) és megdöbbenésemre nemcsak hogy kirúgrta az embert, de ocsmány megalázó módon rúgta ki, mindenki elött.

Totálisan semmi lövésem nem volt arról, hogy mi állt a dolog mögött, de pár archiktektúrális kérdés mögötti okot sem értettem (a szoftverünk is egy halom szerencsétlenség volt) szóval munkaadóm egy nagy halom rejtély volt számomra is. Na és akkor pár hónappal később jött egy űber programozó megintcsak a központból, este kimentünk a városban mászkáltunk és közben megkérdeztem tőle hogy tud-e valamit arról, hogy miért rúgták ki a "srácot". Kiderült hogy pont ez a programozó nézte át a munkáját és azt a következtetést vonta le belőle hogy 100 % biztosan összemásolta valahonnan, mert az egyik fele zseniális a másik fele meg tiszta láma, ezt írta vissza a főnöknek és hát ez lett belőle.

A cégről annyit, hogy kb 3-4 hónappal később behalt és kirúgtak mindenkit. Ez nem azt jelenti, hogy mégiscsak van igazság, egyszerűen csak természetes szelekció in action. Addigra kiderült hogy az architektúra kérdésekben is hasonlóan zseniális döntések játszottak.

A nyolcadik hibámat csak nehezen mondom el
Kaptam a központból egy tojást és várni kellett hogy kikel
Kelt és rögtön megvert aztán bedobott egy kútba
Azóta ő helyettesít, ő visz titeket tévútra
- Kispál és a Borz még régen amikor még jó volt