2012. december 19., szerda

elszállt ötletek: powersave license

Arra gondoltam, hogy ha pénzes private cloud-ot fejlesztenék (mint ahogy valójában, csak az ingyen van/support szerződéses), akkor csinálnék egy olyan licenszelési módot, hogy power-saving license. Ez azt jelentené, hogy amennyi áramot megtakarít neked a cluster azzal, hogy a felesleges kapacitást kikapcsolja, na annak a felét kérnénk el licenszdíjként. Nyilán a másik fele az ügyfélé maradna.

Szerintem egész attraktív licenszelési mód, hogy azt mondjuk hogy csak a megspórolt villanyszámládból kérünk egy kicsit. Ugyanakkor valójában nem hozna keveset. Egy PC jellegű gép ha folyamatosan működik, akkor 5-10000 forintnyi villanyszámlát csinál. Akár csak egy kis cég szerverszobájában is pörög ilyenből néhány tucatnyi. Sok múlik azon persze, hogy mennyire van overcommit-olva a szerverfarmod, de kicsit okosan, megtakaríthatod az üzemidő jónéhány százalékát, ebből szerverenként havonta pár-ezer forintnyi zseton jönne, ami nem sok, de sok szerverrel felszorozva már szép. Menj be a szerverszobába és számold meg a dobozokat :)

Szóval a dolog szépsége az lenne, hogy nagyon olcsónak tűnik, de nem az, és ennek ellenére amikor kifizetted akkor még mindig nagyon olcsónak tűnik :-)