2012. december 31., hétfő

[szerintem nem] elszállt ötletek: a VM scheduler

Szóval arra gondoltam az óév pár utolsó napján felrázlak titeket pár ötletemmel, talán pár hasznos dolog is kisül belőle. Kicsit többre gondoltam eredetileg, mint amennyi összejött, de egy hétig otthon voltam, mászkáltam erre-arra.
A legutóbbi ötlet végén utaltam egy megintcsak meló-kategóriás ötletemre az oVirt-tel kapcsolatban: szeretném kicsit okosabbá fejleszteni az oVirt VM-schedulerét. Valamennyire megvan rá a jóváhagyás is és erről a témáról beszéltem idén Barcelonában a Linux confba beágyazott oVirt workshopon.

Mi az a VM-scheduler?

A scheduler az a dolog, ami a vason kiosztja a vason, hogy mi és hol fusson. Egy ilyen nyilván minden operációs rendszer kerneljében fut nagyon frekventáltan, hogy eldöntse hogy melyik processznek adjuk oda egy kicsi időre a CPU-t. Ezek az algoritmusok egészen bonyolultak is tudnak lenni (pl gondolj csak a NUMA architektúrára) ahhoz képest, hogy nagyon gyorsan kell futniuk, tudományos cikkeket írnak róluk, satöbbi-satöbbi. Szerencsére van rá az ember, mert én ezzel nagyon nem akarnék foglalkozni.
A VM scheduler egy kicsit más kategória:
 • a feladata a virtuális gép számára egy fizikai szerver kijelölése
 • plusz esetenként (kellemetlen esetenként) migrációk ütemezése
 • ritkábban fut: minden alkalommal, amikor Vm indul, illetve ha egy szerver terhelése túl nagy
 • több erőforrás áll rendelkezésre
 • viszont a teljes szerverfarm teljesítménye nagyban függ a döntés minőségétől
 • a cefet-nagy sebességgel szemben én többre értékelném a skálázhatóságot és az értelmes eredményeket, persze a sebesség is szép

Mit tud ma az oVirt schedulere:  erről már írtam egy nagyon bosszús pillanatban, ugyanakkor amit írtam fentartom: a scheduler lassú, a kód zavaros és a döntései néha egészen hülyék.

Szóval mi történik ezen a fronton: egy ideje semmi, mert más (tökunalmas marhaság) feladaton kellett dolgoznom, de egyébként elkezdtem írni egy specifikációt és egy patch-et, ami a drools plannert használja fel optimalizációra. Ebből osztanék meg veletek pár alapötletet:
 • A drools planner úgy dolgozik, hogy egy bizonyos felálláshoz kiszámítja a pontokat, aztán keresőalgoritmussal nekilát jobb felállást keresni. Szóval a pontszámítás a lényeges pont. A pontszámításra azt találtam ki, hogy külön kiszámítjuk minden esetleges tervhez:
  • a szituáció költségeit: ide tartozik az, hogy mennyire fáj a jelenlegi helyzet, olyanok mint CPU-túlallokáció egy kis bünti, memória túlallokáció egy kicsit nagyobb bünti. A tényleges CPU és memória használat is ide kerül, csak azokra sokkal nagyobb böntit szabunk ki.
  • az esetleges migráció költségeit: a migrációnak kell legyen egy alapköltsége, hogy ne dobáljuk idiótán pillanatnyi ötletek alapján a virtuális gépeket egyik gépről a másikra. Ezen kívül egyes erőforrásokat is megadóztatunk a migráció során, például a lefoglalt memóriát teljesen át kell másolni a másik gépre, ami idő persze.
   Itt üthetnek be a hard constraint-ek, pl a cél gépnek egyáltalán nincs annyi memóriája, mint amennyire a VM-nek minimum szüksége van.
  • a migráció előnyeit (kompenzáció): miután megadóztattuk rendesen az aktuális helyzetet, és mindent ami esetleg kivezet innen, kell egy dolog, amit a kereső megtalálhat esetleg jobb megoldásként. Itt ilyen dolgokat lehet fdelsorolni, mint pl a CPU-overallocation a migráció után kisebb lesz. Illetve ha nagyobb akkor még arra is büntetést teszünk ki a kompenzáció helyett.
 •  A schedulernek bizonyos időn belül válaszolnia kell. Egy cluster áttervezésnél én el tudnék viselni akár 4-5 másodpercet is, de kifejezetten értékelném, ha folyamatosan és inkrementálisan tervezne. A VM startnál kicsit izgágább a kedves felhasználó, általában szeretnék, ha a VM felstartolna vagy legalábbis valami választ kapnának egy másodpercen belül.
 • Több VM indításakor rettenetes lenne egyenként végigmenni a VMeken és mindegyikre kiválasztani egy szervert, elindítani. Talán 2-3 VM-mel elmegy, de 50-100 VM-mel idegesítő és lassú. Egy terv kell az összes startolt VM-hez, azok szükségleteinek és a hostok képességeinek megfelelően.
Hát ennyi röviden, szóval remélem az újévben erre lesz majd időm. Lenne utánna pár további ötletem, de olyan lépésben haladunk, hogy az már tényleg scifi kategóriába tartozna.

Hát szóval ennyit erre az évre, remélem tetszett ez a pár évvégi ötlet, esetleg megihlet pár sajátot.

A tömörítéssel kapcsolatos dologba belerúgtam egyet, ha érdekel mérések a dummy warhead-en. (tudátok, a "hibás-de-sebaj" angol blogom)

Akkor legyen ennyi erre az évre :)
Boldog újévet!