2016. november 13., vasárnap

No kerub-agent

A legtöbb IaaS egy agent nevű szoftverre épít, ami minden host-on fut. Ez egyrészt egy olyan szoftver, ami a kommunikációt bonyolítja a controller és a host között, másrészt egy absztrakciós réteg is.
Az ovirt-ben ez egy VDSM nevű python script, ami XML-eket kap a kontrollertől és azt lefordítja másféle XML-be, konkrétan a libvirt XML formátumába, másrészt pedig néha operációs rendszer parancsokra, szóval kicsit többet csinál mint egy XSLT processzor :)
A cloudstack-nek egy java agentje van. Elsőre kicsit soknak tünhet akár fél gigát is beáldozni a host memóriájából egy ilyen, viszonylag erőforrásigényes processznek, de tipikusan a cloudstack felhasználók TB-ben mérik a host memóriát és fél giga nem kategória. A java-t inkáb azért nem tartom szuperfrankó választásnak agenthez, mert brutálisan béna az operációs rendszerekkel az integrációja, például a processz kezelés, meg persze mindenkinek vannak ellenérzései a JNI-vel szemben. JNI pedig van, persze hogy van...
Viszont itt nyilván előny, hogy a java fejlesztő, aki a kontrollert buherálja, az az agentet is simán buherálhatja minden további tanulmányok nélkül.

Mindkettő http protokolt használ: kapcsolódunk, kezetrázunk, bemutatkozunk, valami teljesen minimális dolgot közlök veled aztán elbúcsúzunk és fél másodperc múlva újrakezdjük. Az oVirt még emellett egy döbbenetes dolgot is csinál a tranzakciókkal, ami a MS-SQL-ből PostgreSQL-re való áttérés (és talán egy súlyos félreértés) eredménye.


Amikor azon gondolkodtam, hogy hogyan tudnék jó agentet a kerubhoz, elösször is inkáb azon gondolkodtam hogyan lehetne megúszni az egészet, mert nincs rá időm. Másodszor pedig szerettem volna megszabadulni a kommunikációs overhead-tól, pl xml parsing.

Végülis az, hogy nincs agent, azt nevezhetjük félrevezető marketing-baromságnak, mert valamilyen szoftvernek futnia kell, amivel kommunikálunk. Ennyi lett: OpenSSH, az OpenBSD klasszikus SSH szervere, ami fut linuxon, windowson (cygwin), mindenféle BSD-n és solarison, ráadásul többnyire része egy szerver alaptelepítésnek.


Az absztrakciós réteg... egy része ott van a kontrollerben, mert annak tudnia kell, hogy milyen operációs rendszerhez beszél, az absztrakciók nagy része viszont elment. Eleinte csináltam abstrakciót a hypervisor-elé, de később találtam jobb megoldást és mostanában lassan eltávolítom ezeket a kerub-ból.

Ez most hosszú lett, mert vasárnap van, legyen legközelebb például az, hogy mit csinál a planner és miért nem kellenek az absztrakciók.