2007. május 21., hétfő

JHacks.hu vs hiperkorrekt cikkek

Javában tartanak a megszorítások^H^H^H^H^H^H^H^H reformok, így megy ez nálam is sajnos, amivel nem akarlak fárasztani titeket de ennek lett az áldozata a múlt héten a jhacks.hu. A háborúban áldozatok vannak*
Legeslegeslegelösször hackers.forgeahead.hu címen volt elérhető. Ezt akkor azért csináltam hogy az akkor széthulló cég-csapatom valamivel pótoljam és a kialakuló közösséggel el tudjam vinni az ajánlkozó projecteket. Na persze nem így sikerült, (tapasztalat levonva persze :) de mindenesetre az oldal akkor elég jól haladgatott. Mindenki csak hozta a saját kedvenc dolgait. Ebből adódóan soha nem volt hiperkorrekt, minden snip olyan volt mint maga a szerzője, kézzel lehetett tapintani a stílust akkor is ha nem olvastad el a szerkesztő nevét legfelül.

És pont ezzel kapcsolatban jutott eszembe az a kérdés hogy jobb-e (értsd: célravezetőbb-e) az ha egy wiki hiperkorrekt próbál lenni. Na és arra jutottam hogy szerintem nem, de leírom pár érvemet hogy miért nem:
  • A magyar IT szaknyelv legkevésbé sincs letisztulva, az erőszakos magyarítások állandóan tréfák tárgyai. Például a bög (inode) és a felhasználói üllésszak (HttpSession).
  • Elég dinamikusan változó mesterség, amit ma még így látunk, azt holnap már másként.
  • Tele vagyunk flame-ekkel.
  • Ha valaki van olyan jó arc hogy összedobjon pár dolgot arról amit kitapasztalt akkor köszönök szépen minden hasznos információt, nem unatkozó bölcsészekhallgatók vagyunk, sajnos :)
  • Nyilván egy JUM-on jobban átjön, meg bármilyen más konferencián, de azt hiszem a kissé szlenges kifejezéseink jobban árnyalják véleményünket és ezáltal a tapasztalatainkat is, mint egy teljesen hiperkorrekt és száraz szöveg.
Kb ennyi. JHacks-ból nem lesz tankönyv. A tankönyveket úgy írják, az órákat úgy tartják, hogy ha a diák vizsgán mérgesen mutat egy tételre, akkor mondhassák hogy hát le van írva a könyv megadott oldalszám tartományában, el lett hadarva órán valamikor, jobban kéne figyelni. Ugyanakkor semmi felelősséget nem vállal a tanulmányi eredmények alakulásáért. Ez a stratégia szerintem a versenyszférában nem célravezető. Valahol a tacit knowledge háza-táján járkálunk, azt hiszem.

*: És a törpök élete se csak játék és mese. Tudom, hogy nagyon unalmas vagyok :)