2007. június 7., csütörtök

Járt útat járatlanért

Munkaadómnál, a HumanBrainProgramming Inc-nél a VeryBigCompanyOfAmerica OurOwnVersionControlThatRunsOnlyOnOurSoftware verziókontrol rendszeréről átmigrálunk lassan a CompletelyUnknownCompany VerySpecialProductWithANiceName termékére. A migráció első szárnypróbálgatásai sikeresnek tűnnek, az infrastruktúránkba behelyettesíteni viszont rémálom. A continuous integration rendszerek közül tegnap óta már 4-et kipróbáltam hogy melyik hajlandó vele együttműködni. Eddig egyik se. Az előző megoldást is csak egy continuum SNAPSHOT verzió (pre-alfa) tudta elvinni.

A relációs adatbázisoknál az SQL nyelv azért annyit ért hogy a leggyakrabban használt objektumokat (táblák, tárolt eljárások, triggerek, kütyük és izék) minden termékben ugyanazt a nevet kapták, nagyjából ezek mind ugyanazt csinálják.
A verziókezelőknél ezt a harmóniát még nem sikerült megközelíteni, persze mind kb ugyanazt tudja, de teljesen másként nevezi. Írhatnánk egy SVN-VSS szótárat azoknak akik még nem láttak VSS-t. Bár remélhetőleg már nem is fognak, ha eddig megúszták.
A continuous integration szerverek teljesen a technológiai görbe elején vannak, nemcsak hogy mindent másként hívnak bennük, de a koncepciók is egészen hajmeresztően eltérnek egymástól időnként.