2007. augusztus 14., kedd

Hungarian Notation

Változónév konvenciók.

Az ex-magyar májkroszoftos űrtúristától származó Hungarian Notation-nak éppenséggel lehet valami értelme nem típusos nyelvek esetén. Java esetén azt hiszem nem sok, ha meg használ az ember bármilyen IDE-t, akkor végképp semmi. Egy billentyűkombináció és látod a deklarációt. Lehet hogy nem kellene már arra készülni hogy bárki is nano-val vagy vim-mel, ne adj isten notepad-del akarja majd szerkeszteni a kódot. Igazából én jobban örülnék neki ha valami frankó dologot neveztek volna el így, még valami negatív kép alakul ki rólunk...

Tegnap volt életem körülbelül első összeütközése a fortran nyelvvel. Ez egy típusos nyelv, viszont az az arc aki írta a progit a saját hangulatáról nevezte el a változókat "shit" és "fuck" névre. A szintaxis is teljesen új volt, egy ideig eltűnődtem rajta hogy vajon mi célt szolgálhatnak ezek a változók :)

Szerintem kötelezővé kellene tenni a minden projecten a kódstílus ellenőrzéseket mint pl checkstyle, mégpedig rendszeresen, a continuous rendszerben például, és a violation-ök változásait projekt-vezetői szinten figyelemmel kisérni. Mondjuk a magányos fortran cowboyok még így is lelövik pár agysejtemet, de a legtöbb megmenekül.