2011. október 17., hétfő

OFF: Döglött méhecske

A múlt héten a google bejelentette, hogy leállítja a buzz-t és pár másik API-ját, mert nem termeltek elég forgalmat. Nem vagyok tisztában azzal, hogy mi az "elég" egy google-méretű galaktikus birodalomnak, de ez nem az első eset, hogy "így jártunk". Néhány példa, amiből tanulhatunk:
  • A wave programot leállították, azóta az apache incubatorban látható (nem akarom olvasgatni, nálam a trehány kód kategóriába tartozik)
  • A translate API fizetőssé vált. A translate nagyon igéretes dolog volt annak idején, de aztán sehova se fejlődött. Ma a google translate a félrefordítás szinonímája, nem olyasmi amiért az ember igazán szivesen fizetne is akár. A translate toolkit is évek óta gondozatlanul áll, pedig az is nagyon hasznos kis eszköz lenne.
  • Többezer feltöltött maplet után a google maps is egyszerűen kidobta azt a soksok időt amit a rá fejlesztők beleöltek, megtartottak pár layert.
  • A google books talán amazon-killer akart lenni. Hát, azt hiszem lecsúszott róla. A book preview azért klassz.
  • A google checkout szintén megragadt amerikában és a britteknél. Akkor meg a boltok nyilván inkáb paypal-hez integrálódnak, az van kb mindenhol. Nem szeretném megpróbálni visszatartani a lélegzetemet addig, amig Magyarországon használhatóvá válik.
  • A buzz-t twitter-killernek szánhatta talán a google. Ha annak szánta, akkor eleve bukásra volt itélve.
  • A google+, aminek a javára kinyírják a buzz-t, alighanem ott lesz valamelyik a jövő évi takarítás áldozatai között. Már most ha bemegyek, a legfrissebb új dolog amit látok talán pár hetes. Jó oké van benne egy-két jó ötlet, amiből tanulhat a lófacebook ha akar.
Szóval ha azt a célt tűzik ki minden új projectüknek, hogy csak akkor tartják életben, ha totálisan átforgatta a teljes internetet és kinyírta a facebook-ot és a twittert, akkor kát a gőzért, egy-két éves periódus után minden projectjüket le fogják állítani. A google+-t is, ez gondolom már most gyanús a legtöbb embernek.

Ebből mindenesetre azt a következtetést vontam le, hogy túlságosan is google-fan voltam idáig. Túl sokat építettem a google szolgáltatásaira és aztán ezeket a szolgáltatásokat a google szépen egyenként kihúzta. Az ember kicsit másra számít egy nagy cégtől. Az nagyon szimpi, hogy a google nem áll be a sorba, nagyon becsülöm érte, de én a jövőben N+1-szer meggondolom, mielött bármilyen API-jukra építek valamit.

Pillanatnyi ötlethiányban szenved az informatika. A social networkok kiábrándulási fázisba érkeztek, Steve Jobs, az apple mágusa meghalt. A microsoft úgy 10 éve nem jött elő semmi újjal. A google nem tud olyan ötlettel előállni, ami túlél egy telet. A sun behalt. Az Oracle képtelen foglalkozni a java közösséggel. Szerintem most kell keresni a következő hullámot. Vajon mi lesz az?