2011. október 11., kedd

Platform

Folyik a platform háború...

A platform filozófia kicsit más, mint a szolgáltatás filozófia. A szolgáltatód ha kifexik vagy nem sikerül egy vitás kérdésben egyetérteni, akkor szépen átmész egy másik szolgáltatóhoz, csókolom. Ilyen pl egy internet-szolgáltató, video-encoder, DNS-szolgáltató. Fáj, nyilván, de pótolható, csak egyetlen dolgot csinált neked, a többi ezret másikat valaki más. Mindenesetre amikor a platformot húzzák ki a lábad alól, akkor sokkal nagyobb gebaszban vagy. A platform egy rakás integrált szolgáltatás. A válogatás többnyire nagyon limitált lehetőség, egy csomagban kapod az egészet és boldogulj vele ahogy tudsz. Nekem ez az ellenszenves vele, én jobban szeretek válogatni.
Azért persze igérik, hogy minőségileg ezek a platformok jobbak, mint amiket összebuherálnak az emberek amúgy. Ez szerintem kb ezt jelenti: az általános problémákat (hálózat-kiesés, adatvesztés, session replikáció problémák, satöbbi) ami mindenkit érint, legnagyobb priorítással kezelik, míg a speciális esetekkel kapcsolatban jó eséllyel magadra maradsz. Ez érthető, ilyen egynek lenni a millóból. Nekem ez őszintén szólva szimpatikusabb is. Nem fognak a management éppen aktuális legmagasabb priorítású projectje miatt speciális httpd url rewrite-okat megcsinálni, senki sem kap külön gépeket, ahol csak az ő cókmókja fut, nem dobnak be egy külön JAR filet valakinek az appszerverbe, csak azért mert szerinte az kell. Mindenkire ugyanazok a szabályok vonatkoznak. A házi-platformok örökké halálra vannak hackolva. Izgalmas proxy beállítások és url-rewriteok, nem is beszélve a összepatchelt appszerverekről, amibe beledobálták a xerces tizezer évvel ezelötti verzióját, mert az jó volt valakinek, a többiek meg majd megszokják. Persze mindegyik PaaS-nak megvan a saját problémája, pl a cron cuccok a gúglinál.

Lényegében nincs más kifogásom a PaaS ellen, csak az a cefet-nagy bizalom és lelkesedés, amivel az emberek belemennek (hype). Ezt a platform kérdést mindenki úgy képzeli el, mint a bal oldali képen (ahol persze ő nem a sikoltozó tinilány a szinpad elött, hanem természetesen szólógitáros énekes rockmetálisten) aztán X hóbap eltelltével baromi sokan érzik úgy, hogy inkáb a jobb oldali képen látható objektumhoz hasonlít a platformjuk.

Platform
Platform
Uram, a halálcsillag platformja támadásra készen áll, várjuk az utasításait.