2011. december 21., szerda

hype-görbék

A múlt héten a google publikálta a google zeitgeist oldalt. Kiválogatott top keresések igazából a hirtelen emelkedések voltak, a folyamatosan nagy forgalmat generáló kulcsszavak mellett igazán jelentéktelennek tűnnek, ha összeméred őket. Tanulságok:

  1. Bulvár témáknál egyetlen dolog érdekel több embert: a pornó.
  2. Ezen belül nem tudom megállapítani hogy mi miért lett falkapott. Steve Jobs-on kívül ezekről az emberekről még az életben nem hallottam...

De hamár google trendsnél tartunk, pár másik trendet is akartam mutatni a szociális hálók világából.


iwiw: 3-4 év emelkedés után most már második évben zuhanórepülésben van az iwiw népszerűsége. 


Nem hiszem hogy meg tudnák állítani ezt a bukást, pláne nem a döbbenetes mennyiségű bannerrel és egyre nehezebben átlátható felülettel. (legalábbis ha félévente egyszer bejelentkezek)



Myspace: Az elöregedés elörehaladottabb állapotában van. 
És megintcsak valami kárörömet érzek a dolog miatt. A világ legrondább weboldalai tűnnek majd el, ha a myspace meghal egy napon. Ezt a dolgot az iwiw is megirígyelte a myspace-től, de szerencsére addigra már a kutyát nem érdekelt az egész.



Facebook: szintén 3-4 év nagyon komoly emelkedés után, de nekem úgy tűnik, hogy ez az első év stagnálás.
A facebook azért érdekes, mert mindenhova beintegrálta magát, és egészen ügyesen csinálták. Websiteok milliói építenek valamilyen facebook funkcióra. Pl a like. Vajon ez megakadályozza majd a bukást?
Vagy az hogy kiregisztrálni nehezebb mint egy kötélen egyensúlyozva adóbevallást kitölteni? (A szar nyomtatványkitöltővel akár.)
Nagyon kiváncsi vagyok, hogy mit látok majd ezen a görbén jövőre. Most azt tippelném, hogy esést. Valahogy most elérte a csúcsot, kaptak érte oszkárdijat, címlapcikket a times-ban meg pármilliárd dollárt és kész, leereszt a lufi.


Google plus: a forradalom érdeklődés hiányában elmarad
Ezt mondjuk most még korai temetni, de 1 év múlva már valószinűleg nem lesz az.

Ami nekem nem tetszik a szociális hálók világából az az együttműködés és nyíltság tökéletes hiánya. Ez a google-plusra is igaz. A buzz megtörte kicsit a jeget ezen a téren, de ez a projekt már alulról szagolja. A jelenlegi helyzet ugyanis az, hogy a google nem csak az apit gyalulta le és a gmail-ből szedte ki, de google plus oldalakról is eltüntette. Szóval valószinűleg a legtöbb a kisérleti szerverem merevlemezén maradt meg belőle. Majd megpróbálok valami tréfás grafikát kerekíteni belőle (illetve bárkit érdekelne egy ilyen project?)

Szóval úgy tűnik a "social web" végre a zuhanórepülés státuszba kerül. Ha hihetünk a hype görbének, most egy recesszió után a produktív fensíkra kerülhet a technológia. Vagy egyszerűen csak megdöglik és kész :-)