2011. december 1., csütörtök

timetraktor

Sajnos nem láttam még értelmes timetrackert, pedig láttam néhányat. Például a D-nél egy fél évre lehalt a timetracker szervere. Amikor visszajött, megint kérték mindenkitől, hogy visszamenőleg is írja be. Fél évre visszamenőleg :-) Az egyik tesztelősrác összeütött egy zseniális tesztet, ami kitöltötte autómatikusan. Innetől a bürokraták megint boldogok voltak. Ennyi kellett csak hozzá! Az üzemeltetőknek ennél sokkal durvább volt, nekik 10-15 percenként be kellett írniuk, hogy mivel foglalkoznak. Szintén bevetették a saját megoldásukat, az egyik csákó ott egy pythonos GUI-t dobott össze (egész profin nézett ki), ami bár felpopuppol neki időnként, de volt rajta egy gomb, hogy "The same as previous". Ez bemásolta az előzőt és el is tünt az ablak azonnal.
Klassz megoldások.
Volt egy saját megoldásom is. Nem klassz, csak vicces: egyszerűen csak abbahagytam a timesheet írását - ez amúgy jellemző rám, nekem tavasszal se az adóbevallás jut eszembe. Eredmény: semmi, a következő 2-3 évben senkinek sem tünt fel. Azaz valószinűleg ez egy riport volt régről, amit már senki sem olvasott el amikor ott dolgoztam. Pedig egész sok időm került elba...ra ott. Mellesleg a projectem se volt felvéve, szóval úgyis csak kamuzni tudtam volna benne.
A jelenlegi timetrackernek még kell valami hegesztés. Azt látom hogy sikítanak érte, ha nem töltöm ki, de akármi is lehet benne. Például egy irodán kívüli munkanapot beírtam, és szóltak hogy írjam be hogy mikor jöttem és mikor mentem. De hát nem jöttem be, nem mentem el, egyáltalán nem voltam itt. Akkor mit írjak be? :-) Akármit. Az jó, mert az nagyon könnyen automatizálható.

Én ezt tartanám értelmesnek:
Az idő nem számít, gazdálkodj vele úgy, ahogy tudsz. Csinálj valami értelmeset, vidd elöbbre a projectet.

A szoftverfejlesztés nem gyártási folyamat.