2011. november 29., kedd

Java vs Oprendszer

Ma a gerrit-ről volt szó ebéd elött egy megbeszélésen, az egyik srác itt keményen próbálja betolni a fedora fejlesztői infrastruktúrára, hogy lehessen használni, de nagyon nehéz dolga van. Az előadás második felében tulajdonképpen egy vita bontakozott ki, hogy miért ilyen rohadtul nehéz java szoftvereket a linux disztrókba bejuttatni. Annyit elmondtak, hogy nekik újra kell fordítaniuk a forrásból a szoftvert. Ugyanaz a jar/war file lesz a végeredmény, de nekik akkor is újra kell fordítaniuk. Ezzel eleve van problémájuk, mert a GWT-hez van valami speciális dependency, amit alig tudnak megoldani. - kicsi flame szál a gonosz gúgliról. Aztán meg a fedorának nincs is policy-je a java war fileok telepítésére. Szóval egyhamar nem is lesz ilyen.

No eddig az, hogy a linuxosoknak mi a problémájuk a java programokkal. Nézzük csak nekem mi bajom van a linux-szal, annak ellenére hogy önként évek óta semmi mást nem hajtok...
A linuxokba örökké idióta kiherélt java futáskörnyezeteket telepítenek. A gcj egy tragédia, körülbelül semmi sem működik korrekten vele, az icedtea kicsit jobb, de konkrétan pár jboss termék is anyázik rá, ha azon indítják el. Egy új gépet mindig úgy kezdek használni, hogy leszedek egy használható sün/oracle jdk-t és mavent. Az már nem is érdekel érdekel , hogy yum-mal vagy apt-tal telepítsek jetty-t.

A java úgy indult el, hogy egy teljesen oprendszertől föggetlen nyelv és futáskörnyezet. Persze a linuxos rendszergazdák jobb szeretnének oprendszerbe integrált csomagokkal foglalkozni. A java viszont még mindig oprendszerfüggetlen és a szoftverfejlesztők nem igazán foglakoznak azzal, hogy akármilyen operációs rendszer vagy disztribúcióhoz csomagolják a cuccukat. Valljuk be elég sok meló lenne solarisra, debianra, ubuntura, fedorára ésatöbbi  linuxra is külön csomagokat legyártani.

Kicsit megpróbálok elmerülni a rpm/deb packagelés és a linuxerek lelki világába, hátha meglátom a fényt az alagút végén. Ehhez valószinűleg most vagyok a legjobb helyen :-)

Egyébként visszatérve a gerritre: hogy lehet hogy GWT-vel csinálják és mégis ilyen szarul néz ki?