2011. december 2., péntek

Java kétségek

A múlt héten két ismertebb java podcast, elösször a basement coders, majd a java posse is azzal a kérdéssel foglalkozott, hogy vajon van-e jövő a java programozásban. A basement coders egyszerű választ adott, had fordítsam le magyarra:
Java programozással több pénzt lehet keresni, mint python vagy ruby programozással. Ebből a pénzből lehet piros ferrárit venni, ti meg python köcsögök biciklizzetek...
Söt -ezt is elmondta az arc- a legkirályabb cobol programozónak lenni mert abból már nemcsak ferrárit, de akár űrhajót is vehetsz, saját parkolóval az ISS-en. Szivesen pofánvertem volna, ha lehetne remoteból is, viszont sajnos jól mondta. A pénz jelentős motiváció ha munkáról van szó, és pedig munkáról van szó. Azt azért nagyon sajnálom, ha egyeseknek ez az egyetlen motivációjuk.
A java posse azért kicsit intelektuálisabban közelítette meg a kérdést, ennek megfelelően a véleményüket nem tudnám pár sorban összegezni.

De a lényeg elég pofonegyszerű. A java közösség nagyon elbizonytalanodott az utóbbi 2-3 évben. Ez nem is igazán most kezdődött:
  • Az utóbbi 2-3 évben elterjedt egy csomó alternatív JRE nyelv: groovy, scala, clojure. A groovy persze itt van már jó 6-7 éve.
  • Már korábban elterjedt egy alternatív alkalmazásfejlesztési módszer az Enterprise cimke nélkül. Ez a lightweight és az enterprise nem nagyon fér meg egy cimke alatt.
  • Az Oracle opensource stratégiája nem mindenkinek tetszik. Meg hát nem csak az opensource stratégiája nem, de a Sun alkalmazottak jó része is elmenekült az egyesülés után. Az Oracle pereket és jogvitákat hozott, nem valami olyasmit, ami nagyon hiányozna bárkinek is.
  • A java nyelv fejlődése nem a régi, a java 7-re 5 évet kellett várni (és még mennyit kell majd) és ami benne van az hát elég szerény. Azért remélem ezen a téren lesz még javulás, ha az Oracle nem vágott volna ki egyes speckókat a java 7-ből, még ennyi se lenne. 5 évig vártunk a clojure-kre és nem lett belőle semmi. Hatalmas meglepetés lesz ha valaha egyszer meglesz.