2010. január 19., kedd

Long live the VHOST!

Tegnap még annyira volt időm hogy találjak egy javascript hibát a kódban ebédidő körül. Csak pár ritka IP-ről észlelhető hiba (mint a munkahelyemé), a többi kliensről nem lenne semmi baj. Viszont 16:20-kor a szerver eltünt a netről és azóta se kép se ping. A teljesn szolgáltató (vpsplant.com) eltünt, valami súlyos problémájuk lehet. A hup fórumon se tud senki semmit. (Azért néha meglep hogy mennyit tudnak írni arról is hogy nem tudnak semmit :-) )

Szóval per pillanat ez a helyzet. A VPSPlant.com-ot azért kedvel[t]em, mert tulajdonképpen egy ebédem (kell nekem bankban ebédelni, na mind1) árából kijött a havi szerverbérlet. Szétnéztem, hogy mi a kínálat ha esetleg a vpsplant búcsút int. Nem túl tetszetős a kínálat, azért elég drága mind ahhoz képest hogy mégiscsak közös lóról van szó.
  • Az Amazon EC2-n 11.000 körül havonta, ráadásul ámerikában hostolva, Írországban drágább ha jól értettem.
  • Ebben az árkategóriában már dedikált szervert is bérelhetek 15.000 körül és akkor annak rendesen van memóriája, 2 proci mag, bőven merevlemez is és itthon van. Egy ilyenen például elmenne pár kedvenc kütyüm is, pl sonar
  • 5-6000 körül láttam colocation ajánlatot, ha összevakargatok az itthoni hardware kupacokból egy gépet. Inkáb nem, hardware témában mindig nagyon le vagyok pusztulva. Legalább 4 éves a legújabb gépem is :-D
  • A google app engine ennél lényegesen olcsóbb, talán a VPSplant-nál is olcsóbb lenne, hiszen a todomap nem valami CPU-intenzív alkalmazás a szerver oldalon. Viszont egy nagy rakás kódot ét kell hozzá írnom, az adatokat átmigrálni, és akkor megint csak ámerikában vagyunk, amit nem akarok. Plusz kicsit kemény megkötései vannak a környezetnek.
  • Valakinek valami ötlete?