2010. január 1., péntek

TodoMap

Hali és boldog új évet!

Szóval tartoztam az előző évtizedből egy magyarázattal hogy mi az ötlet a todomap.org kisérlet mögött. A todomap.org egy olyan kis project, amiben térképen bejelölheted azokat a dolgokat, amik bántják a szemed. Legányolt vasútállomás, koszos utca, betört utcai lámpák, úthibák, elhagyott és lepusztult épületek, közlekedési vagy parkolási gondok, illegális hulladéklerakók, falfirkák, mocskos aluljárók, közbiztonság, zaj, szmog, kutyabajok és más higéniai problémák... hosszú lehetne a felsorolás és persze mindegyikre fel tudnék sorolni példákat néhány kilóméteres körzeten belül. Gondolom ezzel nem vagyok egyedül.

Viszont az egészet nem egy panasz-oldalnak szánom, éppen eleget (vagy túl sokat is) panaszkodunk már így is.
Elösször is, ezeknek hibáknak többnyire van hivatalos felelőse, akit értesíthetünk a dologról, és remélhetőleg örömmel fogadja. Bármilyen rendszer-integráció működhet, akár az old-school FTP-s filetransfer, e-mail, web service (az ennyire korszerű megoldásokon meglepődnék, de persze örülnék neki).
Másodszor pedig akit érdekel a dolog, az indíthat akár saját projectet is. Pl találsz egy rozsdás korlátot a környékeden és beregisztrálsz rá egy projectet, valaki felajánlhat hozzá festéket és higítót, más talán a rozsdamarót, harmadik ember talán a segítségét fogja felajánlani. Idealizált eset nyilván, de az még nem jelenti azt hogy ez nem működhet.

Ha te egy közmű felelőse vagy, a todomap.org szeretne téged összekötni azokkal akik az általad üzemltetett infrastruktúrát használják. Nem csak azt fogod tudni hogy hol vannak a problémák, de azt is hogy a felhasználóknak ez mennyire fáj számszerűleg.

Ha te vagy az állam (illetőleg egy párt), képet kaphatsz arról, hogy a polgárok mit tartanának fontosnak a környezetükben, jó esetben egészen pontos képet. A kommunikáció költségét lecsökkentjük, így sok olcsó input jön be, ami ráadásul már rangsorolva is van.

Ha te egy sima állampolgár vagy, mint én, akkor a todomap.org-on meg tudod osztani a többi állampolgárral a környéketek problémáit, tudod őket rangsorolni, RSS feedeken, e-mail-en stb-n keresztül értesítést kaphatsz arról hogy mi történik ezekkel a problémákkal, mi történik a környékeden egyáltalán. Ha kész vagy arra, hogy tegyél valamit a tágabb értelemben vett lakóhelyedért, akkor szintén számíthatsz némi informatikai támogatásra hozzá.

Ez a terv. Hogy állok ezzel... nem rosszul, de még nagyon sok van hátra. Sokat küzdök a UI dolgokkal, kevés érzékem van a 'usablity'-hoz és az esztétikához, viszont tucatnyi visszajelzést kaptam több tesztelőtől (akiknek +1x köszi!) Internet explorer-ben például csak a múlt héten volt lehetőségem megnézni és elképedni rajta mennyire szét van esve (köszi azoknak is, akik nem használnak internet explorer-t!) Az infrastruktúra egy részét kunyiztam, a másik része olcsó bér-virtual-host.

És szóval ez megy majd idén, a szokásos ganajlapátolás mellett :-) Meglátjuk mire lesz időm és erőm.