2010. január 5., kedd

Maven 404-ek

A todomap.org maven repoját úgy tűnik nem csak én használom, hanem páran mások is, nem tudom kik, az IP címet leszámítva, úgy látszik nálam találták meg amit kerestek. Nem baj, azért tettem oda hogy megtalálják... Viszont ez kiválló alkalmat ad arra, hogy megpróbáljam kielégíteni kiváncsiságomat: vajon mennyi 404-et generál a maven a repository szervereknek?

Az összes request a maven-től:
grep Java *.request.log | wc -l
3796

És ebből a 404:
grep 404.*Java *.request.log | wc -l
3618

Ez legtöbbször azért van, mert egyes artifactokhoz nem talál a maven pom file-t, ezért minden egyes alkalommal megpróbálja beszerezni hozzá, hogy feloldhassa a dependency-ket (hacsak nem -o opcióval hajtjuk éppen, de például continuous integration szerveren tipikusan nem).

Azt is megnéztem hogy szemre mi lehet a leggyakoribb oka a 404-nek: oracle jdbc driver :-) Érdekes listát kaphatnánk a nem maven-barát projectekből, ha nagyobb ismert repo szerverek logjaiba belenéznénk. Talán összeállíthatnánk egy fontossági listát arról hogy mihez lenne érdemes pom-ot hímezni akár kézzel is.

Egyébként nem tudom jól emlékeszem-e, valamikor még a maven 1.x alpha idején volt az ibiblio.org-nak egy félelmetesen hosszú 404 üzenete, amiben többszáz nyelv szlengjében elmondták azt, hogy "nem találom". Magyarul is persze. Hát nem csoda hogy eltünt :-)